DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol), ağ cihazlarına (bilgisayarlar, telefonlar, yazıcılar vb.) otomatik bir şekilde IP adresleri ve diğer ağ yapılandırma bilgilerini atayan bir ağ yönetim protokolüdür. Bu protokol, ağ yöneticilerinin IP adreslerini manuel olarak yapılandırma zorunluluğunu ortadan kaldırarak ağ yönetimini kolaylaştırır.
DHCP’nin amacı, ağ yöneticilerinin her cihaza birer birer IP adresi atamasıyla uğraşmamasını sağlayarak cihazlara otomatik IP atamasını yapar. Yeni bir cihaz DHCP sunucusundan IP isteğinde bulunduğunda havuza bakarak boşta olan bir IP adresini cihaza tanımlar.
Neden DHCP Kullanılır?
1. Kolay yapılandırma: DHCP, ağ yöneticilerinin IP adresi tahsisini elle yapma ihtiyacını ortadan kaldırır ve ağ cihazlarının otomatik olarak yapılandırılmasını sağlar. Bu, ağ yönetimini kolaylaştırır ve hataları azaltır.
2. Hızlı IP adresi atama: DHCP, IP adresi tahsisini hızlı bir şekilde gerçekleştirir. Bir cihaz ağa bağlandığında, DHCP sunucusu hızlı bir şekilde uygun bir IP adresini cihaza atayarak bağlantıyı sağlar.
3. IP adresi kullanımının etkin yönetimi: DHCP sunucusu, kullanılmayan IP adreslerini geri alarak ve diğer cihazlara tahsis ederek IP adresi havuzunu etkin bir şekilde yönetir. Bu, IP adreslerinin boşa harcanmasını önler.
Bir DHCP sunucusu, ağ düğümlerine atadığı tüm IP adreslerinin kaydını yönetir. Ağda bir düğümün yeri değiştirilirse, sunucu aynı IP adresine sahip birden fazla cihazın yanlışlıkla yapılandırılmasını önleyen Medya Erişim Kontrolü ( MAC ) adresini kullanarak onu tanımlar. Bir DHCP sunucusunu yapılandırmak, istemciler için ağ bilgilerini depolayan bir yapılandırma dosyasının oluşturulmasını da gerektirir.
Dinamik IP Adresi ataması sebebiyle, iki cihazın aynı IP adresine sahip olma ihtimali çok düşüktür ve bazen manuel olarak atanan statik IP adresleri için aynı IP adresi atanması durumu görülebilmektedir.
DHCP Sunucusu Kullanılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
1. İstemci Bağımlılığı: DHCP, ağdaki istemcilerin ağ yapılandırmasını otomatik olarak atar. Ancak bir istemcinin DHCP sunucusuna bağlı olması gereklidir. DHCP sunucusu kapanırsa veya kullanılamaz hale gelirse DHCP istemcileri IP adreslerini veya diğer ağ yapılandırma bilgilerini alamaz. Bu, ağda bağlantı sorunlarına neden olabilir.
2. Ağ Trafik Yükü: DHCP kiralamaları genellikle belirli bir süre için atanır ve sonrasında sona erer. Bir DHCP istemcisi kirasını süresi dolmadan yenilemezse IP adresini ve diğer ağ yapılandırma bilgilerini kaybeder. IP adresi atama süreci birkaç saniye sürebilir. Bu, ağda çok sayıda cihaz olduğunda ve cihazların IP adresi kiralama sürecini sürekli olarak yenilemesi gerektiğinde ağda yavaşlama sorunlarına neden olabilir. Bu özellikle ağa çok sayıda cihazın bağlandığı büyük ağlar için geçerlidir.
3. Güvenlik Riskleri: DHCP herhangi bir yerleşik güvenlik önlemi sağlamaz. Ağa bağlanan herhangi bir cihaza otomatik olarak IP adresi atayabilir, bu da kötü niyetli kullanıcıların ağa kolayca girmesine ve ağa saldırı düzenlemesine olanak tanır. DHCP sunucusunun güvenlik açıkları, ağa zarar verebilecek saldırılara açık bir kapı açabilir.
DHCP Scope Nedir?
DHCP sunucu üzerinde tanımlanan ve istemci bilgisayarlara kiralanacak IP adres aralığı içeren yapıya denir. DHCP, IP adreslerini dağıtabilmesi için scope’un aktif duruma getirilmesi gereklidir. Örnek Scope:
Start IP Address: 192.168.10.10
End IP Address: 192.168.10.250
DHCP Lease Time Nedir?
IP adreslerinin istemcilere atanması için Lease time ayarlanır. Lease Time, Kiralama süresi anlamına gelir. Bu, istemcinin atanmış bir IP adresini ne kadar süre kullanabileceğini gösterir.
DHCP Nedir?
25
Nis