Fortigate

Fortigate Hard Reset Uygulama

Fortigate Hard Reset

Cihazını sıfırlamanız gerektiğinde ve ara yüze erişiminiz olmadığında bu yöntemi kullanabilirsiniz. Ara yüze erişim olmayıp consol kablosu olduğu durumlarda putty üzerinden formatlama yapabiliriz. Zorunda kalmadıkça bu durumu kullanmak pek sağlıklı olmayacaktır. Hadi işlemin yapılmasına geçelim.

Fortigate cihazımızın üstünde bulunan reset tuşuna status ışığı yanar iken basarsanız, ne kadar beklerseniz bekleyin resetlenme işlemi yapılmayacaktır. Sebebi ise tuşun kendini pasif moda almasıdır.

Cihazın güç kablosunu çıkarıp tekrar taktıktan sonra status ışığı yanıp sönmeye başlayınca tuşa yaklaşık 20 saniye boyunca basmamız gerekmektedir. Status ışığı söndükten sonra cihaz kendini sıfırlamış ve fabrika ayarlarına dönmüştür.

Status ışığı gelince Ethernet kablosunun bir ucunu Fortigate cihazımızın lan portlarından herhangi bir tanesine takmamız gerekmektedir. Bu işlemin ardından 192.168.1.0/24 dışında el ile IP verildiyse onu otomatiğe almamız gerekir.

Eğer otomatikte ise bu şekilde görünecektir. Eğer görünmüyor ise ağ bağlantılarını açarız. Eğer bilmiyor iseniz Windows+r yaparak çalıştır açılacaktır.
Açılan ekrana ncpa.cpl yazarak gideriz.
Gelen ekranda Ethernet kablosunun bağlı olduğu Ethernet girişi seçilir.
Belirtiğim yerdeki özelliklere girilir.
IPv4’e gireriz ve manuel de ise otomatiğe alırız. Otomatiğe alınca durum aşağıdaki gibi olacaktır.
Manuel olarak 1’li bloktan IP verebilir ama otomatikte daha sağlıklı olacaktır.
Otomatikte ise tarayıcımıza https://192.168.1.99 ile ara yüze erişiriz. Erişimin ardından default olarak belirlenen kullanıcı adı “admin” şifre “(boş)” ile giriş yapılır. Şifre default olarak boş olarak gelir.
Giriş yaptıktan sonra gelen ekranda old password kısmını boş bırakarak aşağıya admin kullanıcısı için belirleyeceğiniz şifreyi girmeniz gerekmektedir.
İşlem bu kadar. Zorunda olmadıkça bu durumun kullanılması tavsiye edilmez..